e-ISSN: 2148-0842
Spinal ve Periferik Sinir Cerrahisi Bülteni
TND-SPSCG
Spinal ve Periferik Sinir Cerrahisi Bülteni

Spinal ve Periferik Sinir Cerrahisi Bülteni

2023, Sayı 99, No, 2     (Sayfalar: 017-022)

AR-VR Navigasyon ve Robotik Cerrahinin Spinal Cerrahi Klinik Pratiğinde ve Eğitim Aşamasında Kullanımı

Ersin Haciyakupoglu 1 ,Evren Yüvrük 2

1 Heinrich-Braun- Klinikum Zwickau, Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi, Karl- Keil-Strasse 35, Zwickau, Almanya
2 VM Medical Park Maltepe Hastanesi, Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi, İstanbul, Türkiye

Görüntüleme: 587
 - 
İndirme : 174

Omurga cerrahisi eğitiminin en temel yapıtaşı pratiktir. Bu pratik çoğu zaman anatomi laboratuvarlarında kimi zaman da hayvan deneyleri ile oluşturulmakta, klasik olarak da gör ve uygula ile şekillenmektedir. Son çeyrekte teknolojinin ve yapay zekânın gelişmesi ile artık bu zor eğitimin algoritması da değişmeye başlamıştır.

Hem cerrahi asistanlık eğitimi, hem de asistanlık sonrası eğitim döneminde omurga cerrahisi ile ilgilenen hekimlerin yasadıkları en büyük sorunlar; komplikasyon ve komplikasyonlarin yönetimidir. İşte bu bağlamda teknoloji bize yardımcı olmayı başaracak çözüm önerileri sunmakta, bu da hem hasta hem hekim açısından konforu artırmakta, riskleri azaltmaktadır.

Omurga cerrahisinde kullanılabilecek yardımcı teknolojik eşlikçiler başta spinal navigasyon, robotik sistemler, artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) olarak sınıflandırılabilir. Bu teknolojik destekli ameliyathane ekipmanları bir cerrahın ihtiyaç duyduğu ayrıntılı bilgiye ulaşma, bilgi ve verileri analiz etme, odaklanma, yer gösterme, komplikasyonların önüne geçilmesi gibi birçok konuda artık omurga cerrahisinde kullanılmaya başlamıştır.

Anahtar Kelimeler : Artırılmış gerçeklik, Navigasyon, Omurga cerrahisi, Robotik cerrahi, Sanal gerçeklik