e-ISSN: 2148-0842
Spinal ve Periferik Sinir Cerrahisi Bülteni
TND-SPSCG
Spinal ve Periferik Sinir Cerrahisi Bülteni

Spinal ve Periferik Sinir Cerrahisi Bülteni

2023, Sayı 99, No, 2     (Sayfalar: 037-042)

Potansiyel Yeni Biyomalzemelerin Spinal Cerrahide Kullanılabilirliği, Biyomekanik Etkinlikleri ve Kullanım Potansiyelleri

Uzay Erdoğan 1 ,Melihcan Savaşcı 1

1 T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği, İstanbul, Türkiye

Görüntüleme: 488
 - 
İndirme : 146

Spinal cerrahide kullanılabilir biyomalzemeler, biyomekanik dayanıklılık ve terapötik etkinlik açısından gereksinimleri karşılamalıdır. Biyouyumluluk, malzemenin istenilen işlevi yerine getirirken olumsuz reaksiyonlara neden olmadan biyolojik sistemlerle etkileşimini tanımlar. Materyalin uyumluluğu, özelliklerine, biyolojik arayüze, anatomik konuma ve kullanım süresine bağlıdır.

Spinal implantlar için ideal malzeme, yüksek mekanik dayanıklılık göstermeli ve biyolojik sistemle uyumlu olmalıdır. Metal, seramik, polimer ve karbon bazlı yapılar genellikle kullanılır. Karbon fiber kompozitler (FK) özellikle biyouyumlu özelliklere sahiptir. Yüksek mukavemet, düşük yoğunluk ve elektriksel iletkenlik gibi avantajları bulunmaktadır.

Biyomalzemeler, spinal implantlarda kullanıma uygun mekanik özellikler sergilemelidir. Yüksek sertlik, çekme mukavemeti, elastik modül ve döngüsel yüklemelere dayanıklılık uzun vadeli başarı için önemlidir.

Karbon fiber kompozitler, kemik dokusuyla uyumlu, yüksek mukavemetli ve biyolojik etkileşimde potansiyel malzemelerdir. Grafen gibi malzemeler de kemik rejenerasyonunda umut verici potansiyele sahiptir. Ayrıca, 3D baskı teknolojisi kemik greftlerinin ve rejeneratif biyomalzemelerin üretiminde önemli bir rol oynamaktadır.

Anahtar Kelimeler : Biyomekanik, Biyomalzeme, İmplantlar